Nová studie zkoumala účinky dietních opatření na plicní hypertenzi, kde jsou terapeutickými možnostmi léky, operace a uzpůsobení životního stylu.
Ukázalo se, že změny ve stravování, které omezují aminokyselin glutamin a serin, mohou pomoci zpomalit progresi onemocnění a zlepšit účinnost současných léků. Vědci pozorovali, že nemocné buňky zvané fibroblasty v plicních cévách u plicní hypertenze mají překvapivě vysokou spotřebu těchto aminokyselin. Tento „hlad“ pramení z potřeby fibroblastů zvýšit produkci a ukládání kolagenu v cévách a jejich okolí, aby je v případě nemoci zpevnily.
Glutamin obsahují vejce, mléko, vývar z kostí, spirulina, tvaroh, chřest, brokolice, zvěřina, ryby (treska, losos), krůtí maso, kukuřice nebo třeba rýže. Serin obsahují tzv. superpotraviny, třeba chlorella, mladý ječmen a další zelené potraviny.
Vědci na základě svých zjištění také vyvinuli nový neinvazivní diagnostický test plicní hypertenze.
Zdroj: Rachedi NS et al. Dietary intake and glutamine-serine metabolism control pathologic vascular stiffness,. Cell metabolism. Published May 02, 2024