Nová studie odhaluje možnost, jak snížit množství mikroplastů v pitné vodě. Malé fragmenty plastů o velikosti od 100 nanometrů až do 5 milimetrů v pitné vodě jsou globální hrozbou pro životní prostředí i pro lidské zdraví.
Ukázalo se, že převaření a filtrování vody za použití stejných metod a materiálů, jaké se používají k přípravě čaje nebo kávy, by mohlo snížit množství volně se vznášejících nano- a mikroplastů o 90 %.
Převařením tvrdé vody z kohoutku vznikne uhličitan vápenatý, který kolem mikroplastů vytvoří krystalizované obaly. Ty pak lze seškrábnout nebo odstranit přelitím vody přes kávový filtr. Tato technika odstranila až 90 % mikroplastů ve vzorcích tvrdé vody a až 25 % mikroplastů v měkké vodě.
Zdroj: Yu, Z et al. Drinking Boiled Tap Water Reduces Human Intake of Nanoplastics and Microplastics. Environental and Scientific Technology. Letters 2024, 11, 3, 273–279. Published Fenruary 2024. Https://doi.org/10.1021/acs.estlett.4c00081