Studie Texaské univerzity v College Station zjistila, že špenát může potlačit růst polypů u lidí s familiární adenomatózní polypózou.
Z dřívějších studií bylo zřejmě, že konzumace špenátu může snížit riziko kolorektálního karcinomu až o polovinu. Nyní vědci na myším modelu zjistili, že antipolypický účinek špenátu vychází z některých překvapivých metabolických interakcí.
Výzkumníci použili metodiku multi-omics , konkrétně zkoumali genom, transkriptom a metabolom. Ukázalo se, že příznivé účinky nezpůsobuje chlorofyl, ale mastné kyseliny a deriváty kyseliny linolové. Tyto účinky lze využít i jako prevenci rakoviny tlustého střeva.
Zdroj: Chen Y-S et al. Dietary spinach reshapes the gut microbiome in an Apc-mutant genetic background: mechanistic insights from integrated multi-omics. Gut Microbes. Published online: 08 Sep 2021. https://doi.org/10.1080/19490976.2021.1972756