Vysoké dávky prebiotik, nestravitelné vlákniny, by mohly vést ke snížení reakcí mozku na kaloricky bohaté potraviny a tím k hubnutí.
Studie se zaměřila na dospělé osoby mladšího až středního věku s nadváhou. Účastníci dostávali každý den po dobu dvou týdnů 30 gramů inulinu, prebiotika obsaženého v kořenech čekanky. Výzkumníci provedli vyšetření magnetickou rezonancí čtyřikrát: nejprve před zahájením léčby prebiotiky, poté po jejich podání a následně ještě jedno vyšetření před a po placebové fázi. Když účastníci dostávali vysoce kalorické potraviny, jejich mozková centra odměny vykazovala po konzumaci prebiotické vlákniny sníženou aktivitu. Tato změna v reakci mozku byla doprovázena změnou typů bakterií přítomných ve střevech.
Zdroj: Medawar, E at al. Prebiotic diet changes neural correlates of food decision-making in overweight adults: a randomised controlled within-subject cross-over trial, Gut Published Online First: 04 October 2023. http://dx.doi.org/10.1136/gutjnl-2023-330365