Jak zabránit CA jater? Otrubami!

23. 2. 2019

Pro vyšší konzumaci celozrnných výrobků a vlákniny mluví další argumenty: podle všeho snižují riziko onemocnění hepatocelulárním karcinomem. Tvrdí to rozsáhla dlouhodobá pozorovací studie publikovaná v JAMA Oncology.

U tohoto nejčastějšího primárního maligního nádoru jater se vědci domnívali, že má souvislost s potravou, ale dosud byly jako jediné prokazatelně rizikové faktory označeny silné požívání alkoholu a některé kontaminované potraviny (koření a ořechy s plísněmi). Výzkumníci proto nyní obrátili pozornost k dalším druhům potravin.

Na základě údajů registrů profesionálních poskytovatelů zdravotní péče za průměrně 24 let se ukázalo, že nejvyšší příjem vlákniny vs. nejnižší vede k omezení rizika HR 0,63; 95% CI 0,41-0,96; P  =  04.

Zdroj: Yang W. Association of Intake of Whole Grains and Dietary Fiber With Risk of Hepatocellular Carcinoma in US Adults. JAMA Oncol. Published online February 21, 2019. doi:10.1001/jamaoncol.2018.7159.

Na demenci upozorní až 20 let předem

20. 12. 2024

Klíčovými prediktory nástupu demence jsou faktory životního stylu, jako je nedostatek pohybu, obezita a absence koníčků ve věku 60 let

Partneři projektu